Iedere inwoner van Nederland bouwt AOW-rechten op. De AOW bedraagt € 835 per maand (2019). Dat houdt niet over. Het overgrote deel van de werknemers bouwt daarom via zijn werkgever ook pensioen op. Op die wijze sparen zij voor hun oude dag. Bent u zelfstandige, dan moet u zelf voor uw pensioen zorgen. Hoe doet u dat?

 Sparen

U kunt pensioen opbouwen door geld apart te zetten op een spaarrekening. Is het gespaarde saldo hoger dan € 30.360 (2019), dan betaalt u over het meerdere inkomstenbelasting. U betaalt dan al belasting voordat u het geld kunt gebruiken voor uw oude dag. Kan dat anders?

Lijfrente

Als zelfstandige kunt u voor uw oude dag sparen door een lijfrentepremie te betalen aan een bank of verzekeraar. Deze premie is nu aftrekbaar van uw winst. U bent pas belasting verschuldigd als de lijfrente tot uitkering komt. Tot die tijd betaalt u ook geen belasting over de waarde van uw lijfrente. Op deze wijze betaalt u nu minder belasting over uw winst en geen belasting over de waarde van uw spaargeld. Kunt u het geld nog niet missen? Dan biedt de oudedagsreserve mogelijk een uitkomst.